Homepage   Ons op facebook Ons op you-tube Ons op you-tube Ons op you-tube Onze webshop   

5 tibetanen
 
 

dharma-lotus > tantra-lotus > cursus en workshops > de 5 Tibetanen

 

De 5 Tibetanen zijn 6 oefeningen. De eerste 5 zijn welbekend als "de 5 Tibetanen, maar er is nog een 6e oefening wat "de geheime leer" of "de geheime oefening" wordt genoemd.
De oefeningen schijnen afkomstig te zijn van Tibetaanse monniken, die ver van de bewoonde wereld in de bergen van de Himalaya leefden, en de oefeningen al eeuwenlang doorgeven aan de volgende generatie. De bewegingsserie bleef een goed bewaard geheim tot een Engelse officier op een reis door de Himalaya bekend raakte met die kennis en deze overbracht naar het Westen.
 
Het betreffen 6 oefeningen welk inwerken op ons Chakrasysteem. Ze zijn ontstaan vanuit de Tibetaanse geneeswijze en worden zowel bij de Sweda ondergebracht als bij de Tantra.

inleiding tot de 5 Tibetanen
film over de 5 Tibetanen
de 1e oefening
de 2e oefening
de 3e oefening
de 4e oefening
de 5e oefening
de 6e oefening
de workshop


Inleiding tot de 5 Tibetanen

De vijf Tibetanen vormen een serie oefeningen die bij regelmatige uitvoeren een verjongend effect zouden hebben, maar belangrijker is dat het een positieve uitwerking heeft op de chakra's, de meridianen en nadi's en daarmee onze energie huishouding.
 
Door dagelijkse beoefening voor enkele minuten neemt de prana energie doorstroom toe en daarmee wordt het gehele lichaam vitaler en energieker.
Bijeffecten kunnen zijn; afvallen, een beter geheugen krijgen, haargroei stimuleren, betere spijsvertering, je jonger voelen.
Om te beginnen zou je de oefeningen 1-5 keer moeten doen en dit langzaam opvoeren tot je iedere oefening 21 maal kan herhalen. Het beste resultaat krijg je als je de oefeningen iedere dag doet.

energiehuishouding

In een gezond lichaam draaien de chakra's met een grote snelheid rond, waardoor etherische levensenergie, ook wel prana genoemd, in bovenwaartse richting door het endocriene stelsel kan stromen. Maar als ťťn of mťťr van deze chakra's beginnen te vertragen wordt het stromen van de vitale levensenergie gehinderd en dat zorgt voor veroudering en een slechte gezondheid.
De levensenergie strekt zich bij gezonde mensen tot buiten het lichaam uit, maar bij zwakke en zieke mensen komt deze nauwelijks tot aan de huid. De snelste manier om je jeugd, gezondheid en vitaliteit terug te krijgen is ervoor te zorgen dat de chakra's weer normaal gaan draaien. Dat kan met deze eenvoudige yoga oefening bereikt worden.

hoe deze oefeningen aanvangen

De yoga oefening is op zich al nuttig, maar voor de allerbeste resultaten zijn ze alle 6 nodig. Het effect van de yoga oefening is het grootst als je ze elke dag beoefent. Begin met elke yoga oefening elke dag 3 keer te doen. Elke week doe je er dan 2 bij, totdat je in week 10 elke yoga oefening 21 keer doet. Daarna houd je het aantal op 21.

Terug naar de index


Film over de 5 Tibetanen

Terug naar de index


de 1e oefening


Strek de armen zijwaarts, handpalmen naar beneden. Houdt de schouders ontspannen en breng armen en schouders op ťťn lijn. Draai nu op de plaats om je as met de klok mee. Richt je blik op een vast punt zodat je niet duizelig wordt en je evenwicht verliest. Na het draaien, haal je drie keer adem waarbij je bij het inademen de handen boven het hoofd samen brengt, en bij het uitademen de armen zijwaarts laat zakken.
Door het langzaam opbouwen van het aantal draaiingen wordt het evenwichtsorgaan getraind. Bovendien werkt het draaien als een centrifuge op het lichaam en de ingewanden waardoor onzuivere stoffen verdwijnen.

Terug naar de index


de 2e oefening

 


Ga plat op de vloer liggen met de armen langs je lichaam. Handpalmen naar beneden. Haal adem door je neus en til je hoofd op van de vloer en til tegelijkertijd je benen op terwijl je je knieŽn gestrekt houdt. Terwijl je uitademt laat je eerst je hoofd zakken en laat je vervolgens je benen zakken. Ontspan de spieren even en herhaal de oefening. Als je klaar bent haal je drie keer diep adem terwijl je handen op je onderbuik liggen.

Terug naar de index


de 3e oefening

 


Ga op je knieŽn zitten, knieŽn onder de heupen. Terwijl je uitademt buig je je kin naar je borst. Bij het inademen buig je langzaam naar achteren en laat je je hoofd naar achteren zakken. Steun met je handen op je billen of dijen. Als je klaar bent met de oefening haal je drie keer diep adem terwijl je zittend op je knieŽn voorovergebogen zit of op je rug ligt met de handen op de buik.

Terug naar de index


de 4e oefening

 


Ga zitten met je benen gestrekt voor je, armen langs het lichaam steunen op handpalmen. Adem uit, en buig de kin naar de borst. Adem dan langzaam in en hef je bovenlichaam omhoog en laat je hoofd naar achteren vallen. Hou even de adem in en span de spieren van je lichaam. Adem uit en keer langzaam terug in de beginpositie. Herhaal. Na afloop ga je liggen en haal je drie keer diep adem.

Terug naar de index


de 5e oefening

 


Begin in kruiphouding. Handen onder de schouders, en knieŽn onder de heupen. Adem in. Til je stuitje op en kom in de omgekeerde V houding terwijl je uitademt. Buig je kin naar je borst. Laat je lichaam naar beneden zakken, krom je rug en buig je hoofd inademend achterover en kijk naar boven. Herhaal.
Ga na afloop liggen en haal drie keer diep adem.

Terug naar de index


de 6e oefening

 


De vijf tibetanen zijn niet compleet.
Er is nog een zesde oefening die we hier afgebeeld zien. Deze oefening is altijd zťťr geheim geweest omdat er nogal al wat 'nadelen'  aan zitten.
Zo is de oefening alleen bestemd voor mannen die hun seksuele driften en verlangen willen beteugelen. De oefening is speciaal vormgegeven voor celibatair levende monniken in kloosters. langdurig gebruik van deze oefening zorgt ervoor dat het libido inzakt en dat een erectie op den duur niet meer mogelijk is.

Plaats handen op de knieŽn, buig de knieŽn, benen wijd. Geheel uitademend met de handen op de knieŽn de onderbuik volledig intrekken. Adem vasthouden, dus totaal uitgeademd staan en dan de buikspieren heen en weer trekken, alsof je inademend, zodat een soort vacuŁm ontstaat. Deze beweging met de buikspieren 9 maal herhalen. Dan langzaam inademen.
Voor al deze oefeningen geldt dat je ze eigenlijk eerst onder leiding moet leren. Doe ze in het begin langzaam en vooral steeds met de volle aandacht, en ga niet over de grenzen van het eigen lichaam!

Terug naar de index


de workshop

De workshop wordt op een halve dag gegeven. Nadat de gehele filosofie van de 5 Tibetanen is uitgelegd worden alle oefeningen uitvoerig voorgedaan in beide variaties.
Daarna gaan we aan de slag om ze aan te leren.

de grote van de groep is maximaal 8 personen
zie voor data, tijd en prijs de poster hiernaast
inschrijven kan middels het inschrijfformulier

Terug naar de index